logo

Otthonfelújítási Támogatás (OFT) 2024

Hőszivattyúkra is!

Mutatjuk a 2024-es Otthonfelújítási Támogatás fontosabb részleteit, röviden, tömören.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Júliustól elérhető az új otthonfelújítási támogatás, melynek keretében az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. A programhoz 108 milliárd forint áll rendelkezésre a REPowerEU alapból, melyet részben vissza nem térítendő támogatás, részben hitel formájában lehet igénybe venni. A támogatás részeként hőszivattyú telepítése is támogatható, ami jelentős mértékben hozzájárulhat az épületek energiahatékonyságának javításához. 

A résztvevők legfeljebb 7 millió forintos beruházással vehetnek részt a házszigetelésben, nyílászárók cseréjében, valamint a melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésében (beleértve a hőszivattyúkat), azzal a feltétellel, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el. Az önerő minden esetben minimum 1 millió forint, a fennmaradó részre pedig legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni a lakossági MFB Pontok hálózatán keresztül. Az adott járás fejlettségétől függően a vissza nem térítendő támogatás 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az összeget.

Mekkora hitelt vehet fel a pályázó és mire használható fel a 2024-es Otthonfelújítási Támogatás?

Az Otthonfelújítási Támogatás 108 milliárd forintos keretösszeggel indul. A pályázók maximum 7 millió forintos beruházásra pályázhatnak, amelyből 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani kell.  A fennmaradó 6 millió forintot kedvezményes hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában biztosítja a támogató. A vissza-nem térítendő támogatás 2,5-3,5 millió forint között fog mozogni és a régió átlagjövedelmétől és a járás fejlettségétől függ majd. Tehát ahol magasabb az átlagjövedelem és a fejlettség, ott kisebb lesz a támogatás összege. Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió.

Az Otthonfelújítási Támogatás felhasználható lesz:

 • fűtésrendszer korszerűsítésre, beleértve a hőtermelő berendezések
  korszerűsítése, cseréje korszerű berendezésekre, például levegő-víz
  hőszivattyús rendszerrel (önállóan, illetve kizárólag használati melegvíz (HMV) rendszerek korszerűsítésével kiegészítve sem támogatható
  tevékenység)
 • használati melegvíz rendszerek korszerűsítésére (önállóan, illetve kizárólag
  fűtéskorszerűsítéssel kiegészítve sem támogatható tevékenység)
 • az ingatlan szigetelésére
 • nyílászáró cserére
 • fűtésrendszer korszerűsítésre

Tehát a támogatás felhasználható a fűtés- és használati melegvíz rendszer  korszerűsítésére hőszivattyús rendszerrel, azonban a pályázóknak figyelnie kell arra, hogy ez a két tevékenység önállóan nem számolható el. Ezért érdemes egy szigetelésen vagy nyílászáró cserén is elgondolkozni, amivel még tovább növelhetjük az ingatlan energiahatékonyságát, és a hőszivattyúnk is még hatékonyabban tud működni.

Ki pályázhat az Otthonfelújítási Támogatásra?

Fontosabb részletek:

A pályázat kifejezetten az 1945 és 1990. december 31. között épült, úgynevezett „Kádár-kockákra” vonatkozik, beleértve az egylakásos és többlakásos családi házakat is.

A pályázó nagykorú, cselekvőképes természetes személy lehet, aki:

 • Magyar állampolgár, vagy az EGT tagállamának állampolgára, aki legalább egy éve Magyarországon rendelkezik lakó- vagy tartózkodási hellyel,
 • Rendelkezik magyar adóazonosító jellel,
 • Az ingatlanban tulajdonos vagy holtig tartó haszonélvező, és minimum 2024. május 1. óta életvitelszerűen lakik ott,
 • A kölcsön lejártakor nem tölti be a 75. életévét. Amennyiben betölti, egy olyan adóstárs bevonása szükséges, aki megfelel a követelményeknek és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztését,
 • Megfelel az adósságfék szabályainak: 600.000 Ft-nál kevesebb kereset esetén a fizetés legfeljebb 50%-a, ennél magasabb kereset esetén legfeljebb 60%-a fordítható törlesztésre,
 • Nincs bruttó minimálbért meghaladó köz- vagy adótartozása,
 • Nincs 60 napnál régebbi, a bruttó minimálbért meghaladó közüzemi számlatartozása sem,
 • Sem ő, sem adóstársa nem szerepel elmaradással a KHR-ben, és a listában velük szemben veszteségleírással rendezett elmaradás sem szerepel.
 

Milyen feltételekhez van kötve az Otthonfelújítási Támogatás?

30%-os energiamegtakarítás

A támogatás célja a régebbi építésű ingatlanok energetikai fejlesztése, ezért csak olyan hőszigetelés, nyílászárócsere, valamint víz- és fűtésrendszercsere vehető igénybe, amely legalább 30%-os energiamegtakarítást eredményez. A 30% primerenergia-megtakarításba nem érthető bele a villamosenergia előállításra vonatkozó műszaki tartalomra kalkulált energiamegtakarítás. Az energiamegtakarítást az előzetes és a befejezett beruházást igazoló energetikai tanúsítványokkal kell alátámasztani.

Kötelező a hitel felvétele

Az előző támogatást sokan anélkül vették igénybe, hogy hitelt vettek volna fel, teljes egészében saját forrásaikból finanszírozták a felújítást, majd később vették igénybe a legfeljebb 3 millió forintos, a beruházási költségek akár 50%-át fedező otthonfelújítási támogatást. Most viszont a támogatást csak a meglévő hitel tőketartozásának csökkentésére lehet majd felhasználni. Először fel kell venni akár 6 millió forintos kamatmentes hitelt, majd ezt a tőketartozást lehet csökkenteni a vissza nem térítendő támogatásból, ami járástól függően maximum 2,5-3,5 millió forint lehet (lásd lentebb). A hitel 8 évre szól, a támogatás igénybevétele után pedig a törlesztőrészlet körülbelül 26-36 ezer forint lehet. A további részletekről egyelőre nincs információ.

Jelentkezés az MFB pontokon

Jelentkezni a támogatásra (jelenlegi információk szerint) július 1-től lehet, melyhez kész költségvetési tervvel kell érkezni az MFB pontokhoz: az OTP-, Gránit-, és MBH bankok 266 fiókjából az egyikhez. A sikeres elbírálás után a kérelem anyagát ugyancsak ezeken az MFB pontokon lehet majd benyújtani, és a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget.

Milyen dokumentumok szükségesek a jelentkezéshez?

 • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya
 • Munkáltatói jövedelemigazolás
 • Nemleges igazolás az igénylő adótartozásáról – adóstárs esetén szintén igazolni kell az adótartozás hiányát, valamint ellenőrizni kell a KHR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszer) való elmaradásmentességet
 • Több tulajdonos vagy haszonélvező igénylésekor szükséges a tulajdonos(ok) hozzájárulása
 • Tulajdoni lap bemutatása, amelyen ellenőrizni kell az ingatlanbesorolást és az építés évszámát. Ezek hiányában használatbavételi engedély, illetve földhivatali térképmásolat szükséges az építés idejének és az ingatlan típusának igazolásához
 • Új típusú, hiteles energetikai tanúsítvány a felújításra szánt lakóingatlanról

További kérdéseid maradtak a pályázattal kapcsolatban?

Kérj ingyenes konzultációt!

Kérj ingyenes szakértői konzultációt, kötelezettségmentesen! Segítünk megválaszolni minden kérdésed az otthonfelújítási pályázattal és hőszivattyús telepítéssel kapcsolatban.